Diego Maradona

Diego Maradona är en argentinsk före detta fotbollsspelare och han räknas till en av de bästa fotbollsspelarna genom tiderna. Diego Maradona föddes 1960 i en förort till huvudstaden Buenos Aires. Diego Maradona avslutade sin fotbollskarriär 1997. Under den tiden hann Maradona åstadkomma saker som få andra lyckats med och han är än i dag älskad av miljontals personer världen över. Maradona har till och med en religion uppkallad efter sig; den parodiska Maradonakyrkan som idag har över 120 000 medlemmar världen över. Istället för att räkna åren från Jesu födelse räknar man tiden innan och efter Maradonas födelse. 2018 räknas alltså som 58 år efter Diego Maradona.

Diego Maradona blandade strålande insatser på fotbollsplanen med skandaler utan för planen. Maradona har varit anklagad för att ha samröre med maffian i Italien och har åkt fast för dopning under slutet av sin spelarkarriär. Diego Maradona började sin fotbollskarriär i det lokala laget Argentinos Juniors. Där fick han sin fotbollsuppfostran och det syntes snabbt att Diego Maradona var en talang utöver det vanliga. Diego Maradona debuterade även i klubbens A-lag redan som 15-åring. Han gjorde mellan åren 1976 och 1981 totalt 167 matcher och 116 mål för klubben innan han, 21 år gammal, blev såld till sin favoritklubb Boca Juniors.

Tiden i Argentina

Diego Maradona hade efter sin succé i Argentinos Juniors anbud från alla stora klubbar i Argentina. Men Maradona hade bara en önskan och det var att få spela för sin drömklubb Boca Juniors. När Maradona 21 år gammal skrev på för Boca Juniors blev han snabbt en favorit bland fansen även om han endast spenderade en säsong i Boca Juniors. Därefter blev han blev såld till Europa för en rekordsumma på den tiden – 50 miljoner kronor. Diego Maradona kom dock tillbaka till sin favoritklubb Boca Juniors säsongen 1995 där han spelade fram till 1997 när han avslutade sin karriär.

Barcelona, Napoli och Sevilla

Flyttlasset för Diego Maradona gick efter sin säsong i Boca Juniors till den spanska storklubben Barcelona. I Barcelona tillbringade han två säsonger innan en flytt till italienska Napoli var ett faktum. Det är även i Napoli som Diego Maradona har gjort störst avtryck och han är än idag helgonförklarad i Neapel. Maradona spenderade åren 1984 till 1991 i Napoli. Maradona bar fram laget och var den som bidrog till att klubben tog sin första ligatitel 1987. Maradona var även med och vann klubbens andra ligatitel 1991 och en Europatitel 1990. Maradona valde 1992 att lämna Napoli för spanska Sevilla där han stannade en säsong.

Diego Maradona debuterade i landslaget för Argentina redan som 17-åring 1977. Han blev dock utlämnad från VM-truppen som 1978 vann VM guld, han blev dock efter detta en stjärnspelare för det argentinska landslaget. I VM 1986 skulle även han få utdelning för detta och han bar fram sitt land till en VM-titel och blev utsedd till turneringens bästa spelare. Det var även i detta VM som han gjorde det mytomspunna målet med handen som senare kom att kallas ”gudshand”. Maradona avslutade sin landslagskarriär 1994 då han mitt under VM i USA det året åkte fast positivt för dopning.

Efter fotbollskarriären

Diego Maradona har även efter fotbollskarriären dragit till sig rubriker. Många av dessa i negativ form. Maradona har haft drogproblem och hamnat i kläm med rättsväsendet ett antal gånger. Maradona har även, vid sidan om de privata problemen han haft, varit tränare för olika klubbar. 2008 tog han över som landslagstränare för Argentina där han stannade till 2010. Nu 2018 så tränar han det mexikanska andradivisionslaget Dorados. Även om det idag är över 20 år sedan Diego Maradona valde att lägga fotbollsskorna på hyllan så är han är fortfarande otroligt populär, speciellt i Argentina och i Neapel där han ofta benämns som en gud.