Alfredo di Stefano

Med en brokig bakgrund och påbrå från Irland där hans mamma var född och med en invandrad italiensk pappa, föddes Alfredo di Stefano i Argentina, 4 juli 1926. Fotbollen var älskad på den sydamerikanska kontinenten och blev snabbt en del av Alfredos liv. Han spelade i de lokala lagen och utvecklade sin teknik, snabbhet och spelförståelse med noga träning och nötning av finter och övningar. Tillsammans med sina medspelare tog han som junior flera titlar och vinster i de inhemska ligorna och turneringarna. Ganska snart började det fotbollstokiga landet och dess grannländer sukta efter en spelare som Alfredo di Stefano.

Med Argentinas River Plate tog han som ung sina första ligatitlar 1945 och 1947 för att sedan flytta utomlands. Flytten gick till Colombia och laget Millonarios och här började hans enastående karriär att utvecklas. Ligatitlarna radades upp för den snabbfotade anfallaren och under åren 1949–53 tog det colombianska laget fyra ligatitlar och slutligen även Colombianskacuptiteln. Här skapade självklart Alfredo rubriker och en stjärnstatus som spelare och person och snart började även de europeiska klubbarna att notera den argentinska spelaren som ett klart tillskott till sin klubbfotboll. Det blev Spanien som nästa land och utmaning för Alfredo.

Övergången till europeisk fotboll och spanska Real Madrid

Många trodde att Alfredo med sitt italienska påbrå skulle flytta till fotbollslandet Italien, men Spanska ligan stod även den högt på listan. Tillslut blev det Real Madrid som 1953 fick den efterlängtade underskriften och flytten gick till Madrid. Redan här uppstod historier om varför Alfredo hamnade just här då även största rivalen, FC Barcelona, var intresserade av spelaren från Argentina. Från Barcelonas sida var det spanska Franco-regimen som gick in och stöttade laget med pengar för att helt enkelt få dit Alfredo till sitt eget favoritlag, och svallvågorna blev höga och ljudliga när han spelade sin första match mot FC Barcelona och gjorde 4 mål.

Karriären i la Liga, matcher, mål och framgångar

Han blev känd som den “blonda pilen” och var en snabbfotad och teknisk spelare, och enligt utsago även en fantastisk lagspelare. En lagspelare som envist, och ibland mot tränarnas vilja, betonade att spelarna måste ha kul och våga försöka. “Visst tappade vi bollen ibland men med bra medspelare så kom den snart tillbaka” är ett typiskt uttalande från Alfredo di Stefano. För Real Madrid och enligt många för den europeiska fotbollen, blev Alfredo vägledande. Hårt jobbandes, och med både lagspel och individuell hög kapacitet, gav han tillsammans med sina lagkamrater laget Real Madrid en otrolig skjuts och status i den europeiska fotbollsvärlden.

Många ligaguld, cupguld och utmärkelser men inget VM-spel

Det kan låta konstigt men denna fantastiska och hyllade spelare har vunnit det mesta som går att vinna och många titlar flera gånger, men aldrig har han stått i startelvan för en match i ett världsmästerskap. Varför inte? Under de tidiga åren i Argentina valde det Argentinska landslaget, av olika anledningar, att inte ställa upp. När Alfredo sedan valde Europa och Spanien blev han svartlistad av Argentina och fick aldrig mer chansen att spela för sitt hemland. Med ett spanskt medborgarskap fick Alfredo chansen igen men Spanien lyckades inte kvalificera sig till VM i Sverige 1958. Sista chansen kom 1962 med ett spelklart Spanien, men då var Alfredo skadad.

Fotboll som yrke under ett helt liv.

Efter flera utmärkelser, guldbollar och lovord från fotbollsvärlden så valde Alfredo att vid 40 års ålder lägga fotbollsskorna på hyllan. Han tog sig an en tränarkarriär och blandade uppdrag mellan juniorlag och lag i lägre divisioner med oftast lyckat resultat. Han var även hemma i Argentina och han lyckades väl i Valencia FC med ligatitlar och en Europacup-vinst. Efter de åren var det dags att åter gå in på Real Madrids hemmaarena, men här tog det stopp. Som tränare i Real Madrid tog han denna period ingen titel, utan fyra andraplatser. Han fick lämna men återkom och 1990 fick han lyfta en buckla tillsammans med laget.