Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo är en portugisisk fotbollsspelare som föddes 1985 på den portugisiska ön Madeira. Ronaldo växte upp under enkla förhållanden med familjen som består av hans mamma, pappa och tre syskon. Ronaldo är minstingen i familjen, och förlusten av pappan slog hårt mot den då endast 19 år gamla Cristiano. Att pappan dessutom drogs med alkoholproblem, som han dog i sviterna av, präglade hela Cristiano Ronaldos barndom och uppväxt. Han började spela fotboll i det lokala laget CF Andorinha när han var 8 år. När han var tio blev han värvad till det stora laget på Madeira, CD Nacional, där han tillbringade två år.

Vid 12 år ålder blev Ronaldo inbjuden till en tre dagars try-out med det portugisiska storlaget Sporting CP. De blev så imponerade av Cristiano Ronaldo att de valde att köpa honom för en summa av 15 000 kronor. Ronaldo flyttade som 12 åring ensam till Lissabon, för att bo och spela fotboll i Sporting’s akademi. Som 14 åring valde Ronaldo att hoppa av skolan för att satsa fullt ut på fotbollen. Två år senare, när han var 16 år, kom hans riktiga genombrott. Han är enda spelaren någonsin som spelat i Sportings U16, U17, U18, B-lag och A-lag under en och samma säsong.

Före flytten till Real Madrid

Cristiano Ronaldo debuterade som 16-åring i Sportings A-lag. 2003, när Ronaldo var 18-år gammal, möttes Sporting och Manchester United i en träningsmatch. Manchester United blev så imponerade av Ronaldo att de valde att köpa honom direkt, för 120 miljoner kronor. Cristiano Ronaldo blev snabbt en av stjärnorna i Manchester United. Under åren 2003 till 2008, då Cristiano spelade med Manchester United, var han med och vann ligan tre gånger och Champions League en gång. Han toppade allt detta med att 2008 bli utsedd till världens bästa spelare. Strax efteråt såldes han för 1 miljard kronor till Real Madrid.

Real Madrid och Juventus

Det var i Real Madrid som Cristiano Ronaldo blommade ut och blev en av världens bästa spelare genom tiderna. Han har under sina år i Real Madrid öst in mål, säsong efter säsong, och starkt bidragit till Real Madrids enorma framgångar dessa år. Cristiano Ronaldo spelade i Real Madrid åren 2009 till 2018. Under den här perioden var han med om att vinna ligan med Real Madrid två gånger, och Champions League inte mindre än fyra gånger. Han har även blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare (2013, 2014, 2016 och 2017). Ronaldo valde 2018 att lämna Real Madrid för att skriva på för italienska Juventus.

Cristiano Ronaldo började sin landslagskarriär i Portugals i U15 landslag 2001. Han gick sedan igenom alla pojklandslag, från U15 upp till U23, innan han 2003 (då 18 år gammal) debuterade i Portugals A-landslag. Cristiano Ronaldo har sedan debuten varit given i det portugisiska landslaget, och han var med och bidrog till att laget tog sig till final i EM på hemmaplan 2004. Toppen av Ronaldos landslagskarriär kom dock 2016, när han var med och tog Portugal till guld i EM. Cristiano Ronaldo har både gjort flest landskamper och flest mål genom tiderna för Portugals landslag, med sina 154 matcher och 85 mål.

Rekord som Cristiano Ronaldo har slagit genom åren

Cristiano Ronaldo har förutom rekorden i landslaget med flest antal spelade matcher och flest antal gjorda mål, slagit flera olika rekord genom åren. Han är den spelare som har blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare flest gånger (fem), ett rekord han delar med Lionel Messi. Cristiano Ronaldo har även rekordet som den som gjort flest mål genom tiderna i Real Madrid, flest mål och assist i Champions League, flest mål i EM och VM-kval samt flest mål och flest assist i spanska ligan. Cristiano Ronaldo har också rekordet i antal uttagningar till världslaget, som uppgår till hela elva gånger.