Den europeiska fotbollens historia

Det är svårt att säga exakt varifrån fotbollen kommer. En gammal version av sporten kan ha spelats i antika civilisationer som Egypten och Romarriket. Vissa har spårat fotbollens ursprung ända till Kina under Han-dynastin. I det antika Grekland spelade man till exempel en sport som kallades episkyros, som dock har mer gemensamt med dagens rugby. I Kina spelade man Tsu’Chu, vars namn helt enkelt är kinesiska för “Sparka bollen”. En teori är att spelet användes som träningsmoment för soldater i den kinesiska armén. Senare i historien spreds fotbollsliknande sporter över hela världen, och liknande sporter dök upp hos såväl amerikanska urinvånare som hos maorierna.

I England utvecklades en tidig form av fotboll under medeltiden. Under 800-talet spelade man en sport där målet var att sparka urinblåsan från en gris mot ett utsatt mål. Vad som idag är känt som “folk football” spelades som en variant av sporten med två jättestora lag och mål långt ifrån varandra. Reglerna var få och man fick göra lite vad som helst, vilket gjorde att det ofta gick vilt till. Matcherna var dessutom stora sociala händelser för den ort eller by där de spelades i. Även i andra europeiska länder, till exempel Italien, Frankrike och Tyskland, spelades liknande sporter under samma period.

Förvandling till officiell sport

Den moderna formen av fotboll har också sitt ursprung i England, dock senare i historien. Den spelades av unga människor från rika familjer, och mellan lag från olika skolor i slutet av 1600-talet. Fotbollsklubbar tillhörande olika skolor började etableras till följd av detta. De första officiella reglerna fastställdes då det engelska fotbollsförbundet grundades 1863 i dessa skolor. Den första FA-turneringen hölls 1871, och var då en tävling mellan 15 olika klubbar. Många av de dåvarande reglerna finns kvar, men många har också förändrats: Till exempel bytte man då sida efter varje mål, och man passade helst inte bollen utom som en sista utväg.

Uppkomsten av den professionella ligan

Fler och fler klubbar gick med i den brittiska fotbollsassociationen under 1800-talets slut. 1887 hade antalet ökat från det ursprungliga 11 till 127. Under den här perioden började de officiella reglerna som förbundet beslutat om få genomslag i hela landet. I början var det mot förbundets regler att betala spelare lön, fotboll skulle vara en amatörsport. När matcharrangörerna började ta betalt för biljetter till stora matcher krävde dock spelarna kompensation för den tid de la på träning och på matcher, och i takt med att sportens kommersiella potential växte började också löner att betalas ut till spelarna. Fotboll hade alltså blivit en professionell sport.

Fotbollen sprids i Europa

Det gick snabbt för den nya, officiella fotbollen att sprida sig internationellt. Kring sekelskiftet mellan 1800-talet och 1900-talet spred sig sporten snabbt utanför Englands gränser. Ligor grundades i länder som Nederländerna, Danmark, Tyskland, Italien och Belgien. Den internationella fotbollsfederationen, FIFA, grundades 1904 av sju medlemsländer – Schweiz, Spanien, Sverige, Belgien, Danmark, Frankrike och Nederländerna. Även Tyskland tillkännagav snart att de ville vara delaktiga. Här kom man överens om många av de regler och stadgar som idag gäller i internationell fotboll, till exempel att en enskild spelare bara får spela för en nation och att andra fotbollsförbund måste ta hänsyn till om en spelare stängts av.

Fotbollsmästerskap

1930 hölls det första världsmästerskapet i fotboll, i Uruguay. Då deltog FIFA:s dåvarande 41 medlemmar. Sedan dess har uppmärksamheten kring turneringen bara växt och idag deltar lag från över 200 länder i kvalprocessen till slutspelet där 32 lag möts. Det första Europamästerskapet i fotboll, en turnering som fram till 1968 kallades för “Europacupen i fotboll för landslag”, anordnades av UEFA 1960 och har sedan dess hållits var fjärde år med två års förskjutning från världsmästerskapet. UEFA – Union of European Football Association grundades så sent som 1954 efter samtal mellan det belgiska och det franska fotbollsförbundet och är en av sex kontinentala fotbollsförbund i världen.