Fotbollens historia

Fotboll spelas idag i organiserad form med 11-mannalag eller andra konstellationer under regelstrikta former. Men så har det inte alltid varit. Det anses att bollspelets ursprung består i folks begivenhet att sparka på allt som är runt. I de mest bestialiska formerna så kickade krigare boll med motståndarnas avhuggna huvuden. Som så mycket annat uppkom mer organiserat spel i Kina några hundra år innan Kristi födelse. Men steget därifrån till att bli en nobel sport är långt. I England utövades det på internatskolor i en blandform av rugby och fotboll under början av 1800-talet. År 1863 bildades ett engelskt förbund FA-Football Association.

Knappt tio år senare kom den första landskampen till stånd. I Skottland mötte skottar iförda kilt (?) ett engelskt lag i Glasgow. Målfabrikationen blev dock mager, matchen slutade mållös. Samma år kom första cupfinalen inom FA till stånd. Där begåvades publiken med ett mål när Wanderers FC besegrade Royal Engineers med 1–0 som avslutning på värdens första fotbollsturnering. Detta måhända blev startskottet för fotboll världen över, men händelser färdades långsamt på den tiden. Så småningom kom bollspelet även till Sverige och klubbar bildades mot slutet av 1880-talet och början av 1890-talet och därefter. Det skulle dock dröja med svenska landskamper.

Fotboll i OS

Olympiska spelen blev fotbollens internationella turneringsplats till en början, då talar vi om moderna spel och inte om likaledes antikens. Till det första av 1896 var fotboll inte med, men till 1900 spelades fotboll i Paris med tre klubblag från Storbritannien, Belgien och Frankrike som deltog. Först i OS 1908 blev turneringen en historia för riktiga landslag. Sverige deltog med ett lag som endast spelat en enda träningslandskamp, mot Norge. De spelade en enda match mot britterna som vann med 12–1. Fem nationslag deltog med Storbritannien som vinnare. Till Stockholm 1912 kom 11 landslagsteam till start. Sverige åkte ut mot Nederländerna och britterna segrade ännu en gång.

VM i fotboll startar

Efter att antalet deltagande länder utökats successivt anordnades det första världsmästerskapen i Uruguay 1930 av FIFA som bildats redan 1904. Endast 13 lag kom till start varav 4 europeiska och hemmanationen blev de historiska första världsmästarna. Italien 1934 var nästa turnering som lockade 16 länder, dock endast Argentina, Brasilien och USA från andra sidan Atlanten. Sverige slog dem i första matchen men fick sedan stryk mot tyskarna i kvartsfinal. Ännu en gång vann hemmanationen. Italien besegrade Tjeckoslovakien med 2–1 i finalen. Sista mästerskapen innan kriget hade Frankrike som spelplats med Italien som än en gång tog hem bucklan. Sverige slutade fyra efter förlust i bronsmatchen mot Brasilien.

Efterkrigsturneringar, VM i fotboll

Efter att OS i London 1948 blivit en stor, svensk succé med guld ställdes stora förväntningar på laget i VM 1950 som gick i Brasilien. Efter gruppspel väntade ett nytt slutspel i gruppspelsform där Uruguay vann guld och Sverige tog brons trots att de första svenska proffsen inte fick vara med. Samma inställning rådde vid VM i Schweiz 1954 vilket fick till följd att laget inte kvalade in till huvudturneringen som vanns av Tyskland som besegrade Ungern i finalen. Inför VM i Sverige ville hela 53 länder vara med, största antalet ditintills. Sverige i egenskap av värdar slapp kvala och till slutspelet togs utlandsproffsen till nåder.

Sveriges VM 1958 skapade stort intresse för fotboll

År 1958 blev Sveriges största framgång genom tiderna med ett silver efter finalförlust mot giganterna från Brasilien. Trots att matcherna förlades till stor del på landsorten blev VM en stor publikframgång som ledde till ökat intresse även för inhemsk fotboll. De viktigaste matcherna spelades dock i Göteborg och Stockholm med cirka 50 000 åskådare. Nu var det mer ett krav att professionella spelare deltog i landslaget men i klubblagen rådde ännu amatörstatus. I Europa hade Europacupen för klubblag startats säsongen 1955/56. Djurgårdens IF var det första svenska lag som deltog utan större framgång. Allsvenskan drog mot slutet av 1950-talets stora publik.