Fotbollshistoria i Sydamerika

I Sydamerika är fotboll den mest populära hobbyn samt en professionell sport som både är vördad och omtyckt av kontinentens invånare. Fotboll introducerades för första gången i Sydamerika under 1800-talet och är minst lika populärt än idag. Sporten betraktades allmänt som en symbol för modernitet och god hälsa, och med tiden blev fotboll den mest välkända och primära sporten. Denna fotbollsrevolution tog över nästan hela kontinenten under mitten av 1900-talet. Europeiska sjömän spelade fotboll i hamnen i Buenos Aires, Argentina, och det spred sig steg för steg till närliggande stadsområden. Många av dessa sjömän var från Storbritannien och en inofficiell liga hade bildats: “Great British League”.

Européer som bodde i Sydamerika gjorde sporten populär och tog ut den på gatorna. Fotbollen blev alltmer populär bland anställda i järnvägsbygget och blev snabbt även mer omtyckt än cricket. Sporten spred sig snabbt, särskilt i de fattigare kvarteren. Barn spelade fotboll på gatorna, torg eller tomter och utformade strategier och tekniker. Man började spela över hela kontinenten och idéerna om fotboll växte ordentligt på kort tid. Det fanns dock ett problem: Det fanns inget övergripande spelkoncept och det fanns inte heller några allmänna regler. I början av 1900-talet kom britterna över och visade hur man spelar på brittiskt vis.

Argentinas största fotbollsliga

Primera División, även kallad Superliga Argentina är en professionell fotbollsliga i Argentina. Primera División är landets främsta fotbollsliga och ligger högst upp i det argentinska systemet för fotbollsligor. År 1891 var Argentina det första landet i världen utanför Storbritannien att skapa en fotbollsliga. Under de första åren var endast lag från Buenos Aires och Rosario anslutna till den nationella föreningen. Lag från andra städer skulle gå med i framtiden. Primera División blev professionell 1931 när 18 klubbar bröt sig bort från amatörligorna för att tillsammans bilda en professionell liga. Det argentinska mästerskapet rankades i topp 10 som en av världens starkaste ligor.

Brasiliens största fotbollsliga

Campeonato Brasileiro Série A, vanligtvis kallad Brasileirão, är en brasiliansk professionell liga för herrfotbollsklubbar. På grund av landets historia och stora geografiska storlek har Brasilien en relativt kort historia av rikstäckande fotbollstävlingar. Först 1959 skapades en rikstäckande turnering, Taça Brasil, tack vare att flygplan blev vanligare och att det fanns ett behov av att utse en brasiliansk representant till den första upplagan av Copa Libertadores. Den första Campeonato Brasileiro med det namnet hölls 1989. Det är en av världens starkaste ligor och den innehåller flest klubb-världsmästartitlar, med 10 mästerskap vunna bland sex klubbar och näst flest Copa Libertadores titlar med 17 titlar vunna bland 10 klubbar.

Palmeiras

Sociedade Esportiva Palmeiras är en professionell fotbollsklubb i São Paulo, Brasilien. Klubben grundades den 26 augusti 1914. Det är en populär och väldigt framgångsrik klubb med cirka 18 miljoner anhängare och 126 000 biljettsinnehavare varje år, inklusive ett stort antal brasilianer av italienska anor. Trots att det främst är ett föreningsfotbollslag konkurrerar Palmeiras i ett antal olika sporter, framförallt basket. Fotbollslaget spelar i Campeonato Paulista, staten São Paulos premiärliga, samt i Campeonato Brasileiro Série A, högsta nivå i det brasilianska systemet för fotbollsligor. Palmeiras har vunnit 13 nationella tävlingar, vilket gör den till den mest framgångsrika klubben i Brasilien

Lionel Messi

Lionel Messi är född den 24 juni 1987. Han är en argentinsk professionell fotbollsspelare som spelar forward samt är lagkapten för både spanska klubben Barcelona och Argentinas landslag. Han är född och uppvuxen i centrala Argentina. Messi diagnostiserades som barn med brist på tillväxthormoner. Vid 13 års ålder flyttade han till Spanien för att gå med i Barcelona, ​​som hade gått med på att betala för hans medicinska behandling. Messi är den spelaren i hela Argentina som har gjort flest mål genom tiderna. Messi blev den yngsta argentinaren som spelade och gjorde mål i en FIFA World Cup under 2006 års upplaga och nådde finalen i 2007 Copa América.