Garrincha den brasilianska dribblaren

Garrincha är en av de mest berömda fotbollsspelarna genom tiderna. Han föddes i Brasilien 1933 och han riktiga namn var Manoel Francisco dos Santos. Han var med och spelade i det brasilianska landslaget under deras storhetstid på 1950-talet. Garrincha var en ganska barnslig person och hade även smeknamnet Mané som betyder stolle i Brasilien. När FIFA rankade 1900-talets bästa fotbollsspelare kom Garrincha på sjunde plats. Han var en riktig dribblare och var även känd för att hans ben var krökta, det ena lutade inåt och det andra utåt. Garrincha var mycket älskad av det brasilianska folket under sin fotbollskarriär.

Garrincha var en symbol för glädjen inom fotbollen och han älskade att bjuda publiken på en show. Han dribblade bort samma motståndare gång på gång och de stod hjälplösa mot honom. Han var högerytter och kan kanske vara världens bästa kantspelare någonsin. Om Garrincha och Pelé var på planen samtidigt så förlorade Brasilien inte en enda landskamp. När det kom till klubbspel så spelade Garrincha större delen av sin karriär i den brasilianska klubben Botafogo FR, där han spelade mellan 1953 och 1965. Dock spelade han korta perioder i andra brasilianska lag efter det och även en vända i det colombianska laget Atlético Junior.

Garrinchas landslagskarriär

Garrincha debuterade i Brasiliens landslag år 1955. Hans stora genombrott internationellt kom dock 1958 under fotbolls-VM i Sverige. I början av turneringen fick han mest sitta som avbytare på bänken, men ju längre turneringen framskred desto mer speltid fick han och i de sista matcherna var han med i startelvan. I VM 1962 skadades Pelé tidigt och hoppet om en brasiliansk seger var litet, men Garrincha hjälpte laget till en guldmedalj i samarbete med Pelés ersättare Amarildo. Garrincha tog hem delad seger i skytteligan under den turneringen med 4 mål. VM 1966 var inte att bra VM varken för Garrincha eller Brasilien.

En speciell figur

Garrincha var en något speciell figur både på och utanför planen. Han avskydde taktiska genomgångar inför matcher och var nära att inte få medverka i fotbolls-VM 1958 då Brasiliens förbundskapten Vicente Feola ansåg att Garrincha inte hade tillräcklig psykisk mognad för att följa med. Men det var tur för Brasiliens landslag att han ändå fick följa med. Efter ett tag i landslaget slapp han medverka i genomgångarna och fick därmed spela fritt precis hur han ville, och kanske var det därför han blev så framgångsrik. Inga andra lag och förbundskaptener lyckades läsa av hans spel och han förvirrade många försvarare med sina dribblingar.

Slutet på Garrinchas karriär

I mitten på 1960-talet började Garrinchas liv spåra ut med alkohol och droger i hans vardag. Att hans liv tog en så tragisk vändning sägs bero på hans bohemiska livsstil och ovilja att leva efter vardagliga rutiner. Han brydde sig aldrig om att tjäna pengar utan han ville bara spela fotboll, för det var det han älskade. Tyvärr tog hans liv tragiskt slut innan han ens hunnit fylla 50 år. 1983 dog han och han var då gravt alkoholiserad. Han sörjdes av flera miljoner brasilianska fans som alltid kommer att minnas den glada dribblaren som spelade på landslagets högerkant.

Garrinchas spår i världen

Garrincha var även glad i kvinnor och blev därav far till minst 14 barn runtom i världen. Efter en turné i Sverige hade han en kortvarig romans med en svensk kvinna som nio månader senare födde deras barn. Barnet lämnades bort för adoption efter att Garrincha skrivit under faderskapspappren. Svenska Ulf Lindberg träffade aldrig sin biologiska pappa Garrincha, men 2005 besökte han Brasilien och togs där emot som en kändis av det brasilianska folket. Man kan säga att Garrincha satte sina spår runtom i världen och inte bara på fotbollsplanen. Han är en spelare som man kommer minnas länge till, i alla fall i Brasilien.