Lionel Messi Historia

Den fantastiska killen med “de gyllene fötterna” föddes i staden Rosario, i Argentina. Året var 1987. På sin pappas sida härstammar familjen ursprungligen från Italien, men kom till Argentina 1883. Redan när Lionel var 5 år började han spela fotboll, då för klubben Grandoli där pappan var tränare. Han hade det inte lätt som liten; Lionel diagnostiserades med en hormonsjukdom som innebär att tillväxthormonet är lägre än normalt, vilket gör att kroppen inte växer i rätt takt. När Lionel var 13 år gammal var han endast 137 cm lång. Familjen flyttade till Barcelona strax efter det att Lionel fyllt 13, och fotbollskarriären tog fart.

Messi var endast 13 år när han för första gången provade lyckan på Camp Nou. När tränaren såg Messi blev han mycket imponerad. Han såg direkt den unika talang som Lionel hade, och för att försäkra sig om att Messi inte skulle välja en annan klubb fick han genast underteckna ett kontrakt. Klubben erbjöd sig också att betala den hormonbehandling som familjen själva inte hade råd med. Efter ett tag började Messi spela i Barcelonas U14-lag, och därefter började karriären peka rakt uppåt. Messi har blivit känd som målgörare, och har sedan tidig ålder imponerat på alla människor som någonsin sett honom på fotbollsplan.

Världens bästa spelare under flera år

Lionel Messi blev mellan åren 2009–2013 utnämnd till att vara den bästa fotbollsspelaren i världen. Han är en av världens bästa målskyttar i ett av världens bästa lag. Han är dessutom utsedd som en av de allra rikaste spelarna i världen, bland spelare som fortfarande är aktiva. Hans lön sägs ligga på omkring 31 miljoner euro/år, vilket motsvarar cirka 300 miljoner kronor/år, och är därmed en av de bäst betalda spelarna i världen. Han har dessutom startat “Fundacion Leo Messi” som är en stiftelse där man erbjuder medicinsk hjälp och utbildning till barn som har det svårt ekonomiskt.

Klubbar

I stort sett har Messi spelat hela sitt liv i FC Barcelona, där han började redan som barn. Han är en viktig person och en nyckelspelare för laget. Han är framför allt en riktigt bra målgörare och står för en stor delprocent av alla mål som görs. För att kunna spela i La Liga behövde Messi ansöka om spanskt medborgarskap. Detta skedde under 2005, vilket även var året då han spelade sin första Champions League-match mot ett italienskt lag (Udinese). Det året missade han dessvärre Champion League-finalen mot Arsenal på grund av en skada. En final som ändå vanns av Barcelona.

Privatliv

När Messi var 20 år träffade han sin fru Antonella Roccuzzo, som även hon har sitt ursprung från Rosario. Messi och Antonella har känt varandra sedan barnsben, redan när de var 5 år gamla lärde de känna varandra. Antonella är kusin till Messis bästa vän som också han är fotbollsspelare. Det var 2009 som världen fick veta om deras förhållande. Idag har paret 3 söner tillsammans, födda 2012, 2015 och 2018. Lionel Messi anser att familjen är mycket viktig och har nära relationer med samtliga familjemedlemmar, särskilt med mamma Celia. De har en så nära relation att han har en tatuering med en avbild av hennes ansikte.

Jämförelse med andra spelare

Som tidigare nämnts är Messi en av världens bästa spelare, och har vunnit flera priser tack vare detta. Hans fötter är som guld inom fotbollsvärlden. Andra framgångsrika fotbollsspelare som han ständigt jämförs med är bland andra Cristiano Ronaldo som tagit över titeln som världens fotbollsspelare. Zlatan Ibrahimovic har också varit nära att ta ifrån Messi titeln. Messis kontrakt med Barcelona, som tidigare gällde fram till och med 2018, har nu förlängts fram till och med 2021. Frågan är om han efter det lämnar den klubb han spelat i sedan barnsben. Ett Barcelona utan Messi är det nog många som har svårt att förställa sig!