Pelé, eller Edson Arantes

Pelé, eller Edson Arantes do Nascimento som han egentligen hette innan han tog artistnamnet Pelé, föddes 1940 i Tres Coracoes i Brasilien. Än idag anses Pelé vara världens bästa fotbollsspelare genom alla tider. Pelé inledde sin fotbollskarriär i det lokala laget Bauru Atlético Clube, där han spelade fram tills dess att han fyllt 16 år. Därefter bytte han till den brasilianska storklubben Santos, en klubb som han senare kom att tillbringa i stort sett hela sin enormt framgångsrika fotbollskarriär i. Pelé slog rekord på rekord under sin fantastiska karriär och flera av dessa står sig än idag.

Pelé har även efter karriären varit en frontfigur för fotbollsrörelsen och han är än idag en av de största idrottsstjärnorna världen skådat. Fortfarande syns han till på flertalet stora idrottsevent. Pelé är otroligt älskad bland fotbollssupportrar världen över och i Brasilien anses han fortfarande vara en fotbollsgud. Pelé har under årens lopp varit ambassadör för olika flera fotbollsevenemang och han har bland annat varit en frontfigurerna i marknadsföringen av fotbollen i USA med syfte att bygga upp populariteten och intresset bland landets befolkning för fotboll. Han har även under en tid varit brasiliansk idrottsminister. Läs mer om Pelés fantastiska karriär nedan!

Santos

Pelé flyttade bara 16 år gammal till klubben Santos och hans kvaliteter på planen syntes direkt. Denna talangfulla spelare kunde styra spelet helt på egen hand och han var lika bra med båda fötterna. Pelé tillbringade totalt 18 säsonger i Santos mellan åren 1956 och 1974. Under denna tiden var Pelé lagets lysande stjärna och bidrog till att Santos vann mängder med titlar i olika turneringar. Pelé slog även han massor med rekord under sin tid i Santos och under sina totalt 638 matcher som han noterades för i Santoströjan gjorde han helt otroliga 619 mål.

New York Cosmos

Efter den otroliga karriär som Pelé hade i Santos fram till 1974 hade han officiellt avslutat sin karriär. Trots detta gjorde Pelé dock en comeback år 1975 när han skrev på för amerikanska New York Cosmos som spelade i den högsta amerikanska ligan. Pelé värvades in till New York för att få upp intresset för den amerikanska fotbollen i landet. Denna utveckling fick sig ett rejält uppsving under den tiden han var på plats, men dalade snabbt ner igen efter Pelé lämnade fotbollen år 1977. Pelé hann under sina två säsonger i New York spela 56 matcher och göra 31 mål.

Landslaget

Det var inte bara i klubblaget Santos som Pelé hade en enastående karriär, han hade dessutom en fantastisk landslagskarriär. När han bara var 17 år gammal slog han igenom stort i landslaget när han var med och tog VM-guld år 1958. Där stod Pelé för fem mål varav två stycken kom i finalen där Brasilien ställdes mot Sverige. Pelé hann även med att vinna ytterligare två VM-guld med sitt Brasilien år 1962 och 1970 innan han valde att tacka för sin tid i landslaget, endast 29 år gammal. Under landslagskarriären hann Pelé spela totalt 92 matcher och gjorde under dess matcher hela 77 mål.

Rekord och priser

Pelé har under sin fotbollskarriär slagit flera rekord och vunnit mängder med priser för sina ofattbara prestationer. Han är fortfarande den yngsta spelaren att vinna ett världsmästerskap. Pelé blev även utsedd till världens bästa fotbollsspelare inte mindre än sju gånger under sin karriär och år 2000 vann han priset som århundrades fotbollsspelare. Pelé slog även flera rekord som spelare, han är bland annat den spelare som har gjort 3 eller fler mål i flest antal matcher, vilket skedde inte mindre än 92 gånger. Han innehar även rekordet för flest antal vunna VM-guld och är den som har gjort flest mål i Brasiliens landslag genom tiderna.