Ronaldo Nazario

En av världens bästa fotbollsspelare är Ronaldo Luís Nazário de Lima, mest känd som Ronaldo, som föddes år 1976 i Brasilien. Det var på slutet av 1990-talet och början av 2000-talet som han hade sin storhetsperiod. Han började sin proffskarriär i den brasilianska klubben Cruzeiro år 1993, men redan år 1994 skrev han kontrakt med holländska PSV Eindhoven. Ronaldo var en väldigt flitig målskytt under sin karriär och han gjorde tröjnummer 9 berömt. När han var liten struntade han ofta i skolan och spelade fotboll istället och kanske det var det som gjorde att han började spela professionellt redan som 16-åring.

Ronaldos tid i PSV Eindhoven var riktigt framgångsrik, han gjorde hela 42 mål på 46 ligamatcher. I UEFA Cupen 94/95 gjorde han ett hattrick och 1995 blev han skyttekung i Hollands högsta liga i fotboll. Tyvärr skadades han och fick mycket kritik under sin tid i PSV Eindhoven, delvis för hans fysiska bekymmer men också för att han hade stora förväntningar på sig sedan de haft en brasiliansk stjärnspelare, Romario, tidigare. Ronaldo lyckades inte leva upp till de förväntningarna de hade på honom. 1996 gick hans önskan om att spela i Spanien i uppfyllelse när han skrev kontrakt med storklubben FC Barcelona.

Från Spanien till Italien

Ronaldo Nazario skrev kontrakt med Barcelona för åtta säsonger, men spelade endast en säsong i klubben. Övergångssumman på 18,5 miljoner euro blev dåvarande transferrekord. Ronaldo blev spansk skyttekung då han på 37 matcher lyckades få in 34 mål och han fick ta emot priset guldskon. Han vann också guldbollen och utmärkelsen FIFA World Player of the Year Award och hans karriär tog riktig fart. Efter en säsong i FC Barcelona värvades han av den italienska klubben Inter och slog ett nytt transferrekord då priset för honom låg på 30,5 miljoner euro. Framtiden såg verkligen lovande ut för den 21-åriga brasilianska fotbollsspelaren.

Från Italien tillbaka till Spanien

Ronaldos början i Inter gick bra och han hjälpte dem att vinna UEFA-cupen 1997/1998. Han fick ta emot pris som världens bästa fotbollsspelare för andra året i rad. I slutet på 1999 fick han tyvärr en knäskada än en gång och fick opereras, men skadades igen under sin comebackmatch. 2002 blev Ronaldo värvad till Real Madrid där han spelade tillsammans med bland annat Zinedine Zidane. Ronaldo gjorde två mål i debutmatchen för det spanska topplaget och han tog många cuper tillsammans med laget. 2002 och 2004 blev han vinnare av skytteligan i Spanien. Han spelade i laget till 2006 men fick inte mycket speltid den sista tiden.

Italien än en gång

Efter Real Madrid flyttade Ronaldo tillbaka till Italien och denna gången till AC Milan. Under första säsongen med laget gjorde han 7 mål på 14 matcher. Hans flytt till Milan gjorde honom till en av de få spelare som spelat i Milanoderbyt för både Inter och Milan, dessutom gjorde han mål för båda lagen i derbyt. 2008 blev det ännu en knäskada för Ronaldo och hans kontrakt med den italienska klubben tog slut. Han återvände då till Brasilien och laget Corinthians där han spelade tills han 2011 meddelade att han avslutade sin proffskarriär. Under alla dessa år spelade han givetvis också i Brasiliens landslag.

Ronaldo gjorde debut i Brasiliens landslag 1994 i en vänskapsmatch mot Argentina. Han var också med i laget under VM-94 men fick ingen speltid. 1996 var han med och tog brons vid OS. Under VM-98 gjorde han fyra mål för sitt landslag och deltog i finalen trots att han var skadad och Brasilien förlorade med 3–0. I VM-2002 blev Ronaldo skyttekung med åtta mål och i finalen mot Tyskland gjorde han 2 mål och Brasilien tog hem guldet. I VM-2006 blev Ronaldo VM-historiens bästa målskytt med 15 mål i turneringen. Som ni ser är Ronaldo Nazario verkligen värd att kallas en av världens bästa fotbollsspelare.