Zinedine Zidane

Den franska storspelaren Zinedine Zidane, som var en dominant på mittfältet under 1990-talet och tidigt 2000-tal, föddes 1972 i den franska staden Marseille. Han var under sin spelarkarriär en av de största i sin generation och många menar även att Zidane är en av historiens bästa fotbollsspelare. Zinedine Zidane vann under sin karriär flera priser och blev bland annat utsedd till världens bästa spelare inte mindre än tre gånger. Detta var åren 1998, 2000 och 2003. Zidane blev även utsedd till världens bästa idrottsman året 1998. Zidane vann även flera titlar med både sina klubblag och med franska landslaget som den stora stjärnan i laget.

Zidane inledde sin fotbollskarriär som 10-åring i det lokala laget US Saint-Henri. Där tillbringade Zidane sina två första år som fotbollsspelare innan han bytte till SO Septèmes-les-Vallons. Där var han sedan kvar i tre år innan han som 15-åring återigen bytte klubb och flyttlasset gick då till proffsklubben AS Cannes. Det var även i AS Cannes Zidane visade vilken talang han var och han spenderade endast en säsong i klubbens ungdomslag innan han 1988, som 16-åringen, blev uppflyttad till A-laget. Succén lät inte vänta på sig och Zidane blev under de fyra åren som han tillbringade i Cannes lagets stora stjärna.

Bordeaux

Efter de fyra år som han spenderade i AS Cannes var det många storklubbar som ville ha Zidane till sitt lag. Valet föll dock på ett annat lag i Frankrike och 1992 skrev Zinedine Zidane, som då var 20-år gammal, på för franska storklubben Bordeaux. Zidane spenderade fyra säsonger i franska Bordeaux och var med och tog laget till en seger i UEFA Intertoto Cup 1995 och var även starkt bidragande till att Bordeaux kom till final i Europa League 1996. Zidane gjorde sådana avtryck under sin tid i Bordeaux att alla storklubbar var intresserade av honom och valet föll för den italienska storklubben Juventus.

Juventus och Real Madrid

Även flytten till Juventus blev en omedelbar succé för Zidane och han bar fram laget från sin mittfältsposition. Som spelare i Juventus under åren 1996 till 2001 blommande han även ut och blev en av världens bästa spelare och var med och vann Serie A två gånger samt Uefa Super Cupen en gång. 2001 var det återigen dags för Zidane att röra på sig och valet föll på Real Madrid som betalade rekordsumman 700 miljoner för att få Zidane. Zidane spenderade 5 säsonger i Real Madrid innan han avslutade sin karriär 2006. Zidane hann under denna tid vinna en Champions League titel och två La-Liga-titlar.

Zidane var inte bara en tongivande spelare i sina klubblag utan han var även en stark faktor till att Frankrike blev en stornation inom fotbollen i slutet av 1990-talet och tidigt 2000-tal. Zidane var den som bar fram sitt landslag i hemma-VM 1998 och gjorde två mål i finalen mot Brasilien, vilket ledde till att Frankrike tog sitt första VM-guld. Zidane var även med och tog EM guld 2000. Zidane fick dock ett tråkigt slut på sin landslagskarriär när han i sin sista match i VM-finalen 2006 skallade italienaren Marco Materazzi och blev utvisad i sin sista landskamp.

Efter spelarkarriären

Zinedine Zidane har även efter fotbollskarriären på planen byggt sig ett starkt varumärke och rankas idag som en av världens bästa fotbollstränare. Zidane började sin tränarkarriär genom att vara assisterande tränare i Real Madrid 2013, 2014 blev han sedan huvudtränare för B-laget. 2016 blev han sedan uppflyttad och tog över huvudansvaret som tränare för Real Madrids A-lag. Där blev hans tränarroll direkt en enorm succé. Zidane är den första tränaren någonsin som vunnit Champions League tre år i rad då han coachade laget till titeln 2016, 2017 och 2018 och han vann även La liga 2017. Zidane valde inför säsongen 2018/2019 att tacka för sig som tränare.