Ronaldo de Assis Moreira

Den 21 mars 1980 så föddes det en pojke i Porto Alegre i Brasilien. Denna pojke skulle inte bli som vilken pojke som helst, utan denna pojken skulle ta hela fotbollsvärlden med storm genom sina fantastiska bollkonster, en utomordentlig bra speluppfattning samt ett välutvecklat sinne för att skapa en målchans åt sig själv eller sina medspelare. Allt detta gjorde han allt som oftast med ett leende på läpparna.

Vi pratar, såklart, om Ronaldinho.

Den tidiga karriären

I ett tidigt stadie av sin karriär så var Ronaldinho inte den starkt lysande stjärna han skulle bli. Han fick endast spela i Grêmios ungdomslag tack vare att fansen älskade hur han hanterade bollen. Som 18-åring fick han göra sin riktigt proffsdebut när Grêmio skulle in i 1998 års upplaga av Copa Libertadores. Efter hans debut var det många som insåg vilken guldklimp detta lilla lag hade i sin ägo och storklubbar som Arsenal var där och ryckte i honom. Men den flytten kollapsade då han inte kunde få arbetstillstånd. Detta var för att som icke EU-medborgare så behöver man ha gjort ett visst antal internationella matcher för att kvalificera sig, vilket Ronaldinho inte hade gjort vid den tiden.

Istället begav sig flyttlasset till Frankrike och Paris Saint-Germain under 2001 där hans övergång blev kantad av en rättstvist gällande kompensation. Hans karriär i PSG var turbulent då tränaren ansåg att han älskade Frankrikes nattliv lite för mycket och han fick allt som oftast inleda matcherna på bänken. Detta trots han var en given pjäs i det brasilianska landslag som vann VM under 2002. Detta gjorde att han två år senare, under 2003, klargjorde att han ville lämna klubben.

Blomstrade i Barcelona

När han väl landat i Barcelona så släppte allting för Ronaldinho. Han spelade som att han vore i trans och man såg hur kärleken till fotbollen kom tillbaka i hög hastighet. Han vann sin första ligatitel med Barcelona säsongen 04/05 och krönte slutet av 2004 med att bli framröstad till världens bästa fotbollsspelare. Den spelglade Ronaldinho fortsatte att häpna publiken i Spanien ända fram tills 2008 då han flyttade till italienska Milan.

Ronaldinhos sejour i Milan blev tre säsonger lång och stod för gedigna insatser som resulterade i en ligavinst. Men nu började hans form att dippa och han insåg att om han skulle varva ner i hemlandet så var det dags för det nu. Detta gjorde att han flyttade hem till Brasilien 2011 och fortsatte sin karriär fram tills 2018 då han la skorna på hyllan.

Hamnat i trubbel på hemmaplan

Att Ronaldinho älskat att festa till sent på småtimmarna, spela på onlinespel (källa) och inte ansträngt sig för att hålla sig i form är vida känt. Detta har fått stora konsekvenser i hans tidiga karriär i PSG och fortsatte även när han väl återvände hem till Brasilien. Det florerade rykten om att Ronaldinhos pengasäck började ta slut då han spenderat allting på lyxvaror och det var därför han ännu spelade fotboll. Det blev tillslut så illa att han fick sitt pass indraget då han var skyldig staten en större summa pengar. Detta gjorde att många fick upp ögonen för hans alternativa livsstil och insåg att det inte längre var samma spelare som man en gång såg. Detta var beslutet till att han avslutade sin karriär, enligt vissa spekulanter.